ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ (ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ)

ΠΟΔΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΔΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ

Η εμφάνιση των επαγγελματιών του θεραπευτικού πεντικιούρ ανάγεται από πολύ παλαιά.

Ήδη ο Ιπποκράτης (περίπου 400 π.Χ) ασχολήθηκε και έγραψε για το πρόβλημα της σκληροδερμίας των ποδιών (κάλους-τοίλους-υπερκεράτωση).

Τον 12ο αιώνα μ.Χ., εμφανίστηκαν τα επαγγελματικά μπάνια και στην συνέχεια εξελίχθηκε το επάγγελμα του πεντικιουρίστα.

 

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΛΟΓΟΥ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Η ποδολογία είναι ένας τομέας της παραϊατρικής, ο οποίος ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Η αποκλειστική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών με παθήσεις των κάτω άκρων δεν είναι σήμερα εφικτή, κάτι που έρχεται να κάνει το επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό.

Σε αυτόν τον τομέα, ανήκουν η Ποδολογία, η Ορθοπεδική Τεχνική Υποδημάτων, η Φυσιοθεραπεία και πολλά ακόμη.
Από το επάγγελμα της περιποίησης των ποδιών, προέκυψε με την πάροδο του χρόνου, αυτό του ποδολόγου - ποδοθεραπευτή.

Ο ποδολόγος - ποδοθεραπευτής ανήκει στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Ενισχύει τους Δερματολόγους, Διαβητολόγους Ορθοπεδικούς κ.λ.π. στις ειδικότητές τους και συνεργάζεται στενά με όμοια επαγγέλματα, έτσι, έχει μία περίοπτη θέση ως προς την υγεία των κάτω άκρων. Ο ποδολόγος - ποδοθεραπευτής ασχολείται με την φροντίδα των ποδιών, αντιμετωπίζει προβλήματα και διαπιστώνει παθολογικές αλλαγές οι οποίες απαιτούν ιατρική θεραπεία. Έτσι λειτουργεί σαν σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς, ιατρού, κατασκευαστού ορθοπεδικών υποδημάτων ή ακόμη και φυσιοθεραπευτών.

Εκτός από τα προληπτικά μέτρα, ο ποδολόγος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων. Εννοείται πως μέσα στις παροχές αυτές, υπάρχει και το αισθητικό κομμάτι, το οποίο αποτελείται από τον καθαρισμό των πετσακίων, το βάψιμο των νυχιών και τυχόν διακοσμήσεις.

Συχνά ακούμε την ερώτηση: Aπλό πεντικιούρ κάνετε;

Η απάντηση είναι η εξής. Δεν υπάρχει απλό πεντικιούρ. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε το τι σημαίνουν τα πόδια μας, πως όλα τα ζωτικά μας όργανα βρίσκονται κάτω στο πέλμα και θέλει τον κατάλληλο χειρισμό και προσοχή, τόσο από εμάς τους ειδικούς, όσο και από εσάς. Εννέα στα δέκα περιστατικά θα έρθουν νομίζοντας ότι χρειάζονται απλό πεντικιούρ και σχεδόν πάντα διαπιστώνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα (μύκητες, μυρμηγκιές, είσφρυση όνυχος (νύχια μέσα στο δέρμα), κάλοι, τύλοι κλπ).

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι, ο καθαρισμός του διαβητικού ποδιού να γίνεται αυστηρά από επαγγελματία ποδολόγο και όχι αισθητικό (κίνδυνος μόλυνσης-γάγγραινας).

 

Επιστροφή στις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

orthopediko-pentikiour-w283.jpg