ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΟΝΥΧΟΦΑΓΙΑ

 

Αυτή είναι η κλασική εικόνα ενός ατόμου παθολογικά εξαρτημένο από το φάγωμα των νυχιών και των πετσακίων. Αυτή την μορφή παίρνει το νύχι μακροχρόνια, την γνωστή μορφή  ψαροκόκαλο, το νύχι δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ στην αρχική μορφή του διότι πλέoν έχει καταστραφεί η μήτρα του νυχιού και δεν επαναδομείται.

Περισσότερα...

ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Στο κοριτσάκι αυτό (13ων ετών) έχει μπει το νύχι μέσα στο κρέας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φλεγμονή, έπαιρνε αντιβίωση μία εβδομάδα (από το στόμα) που της είχε χορηγηθεί από δερματολόγο, χωρίς αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα: για να υποχωρήσει η φλεγμονή θα πρέπει να απομακρυνθεί το κομμάτι που έχει εισχωρήσει στον κρέας και τραυματίζει τον ιστό, και στην συνέχεια να μπορεί το νύχι να μεγαλώνει σωστά και σε ευθεία.

Εικόνα πριν την θεραπεία.

 

Περισσότερα...

ΓΑΜΨΟΝΥΧΙΑ

Τα νύχια που εισχωρούν στο δέρμα, μπορούν να γίνουν από ενοχλητικά έως πολύ επώδυνα. Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δούμε μία μορφή σχετικά ήπια.

 

 

Περισσότερα...

ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΕΙΣ

Κυρία 73 χρόνων πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, με αποτέλεσμα τα άκρα της να μην αιματώνονται σωστά, και αυτό να έχει ως επακόλουθο να αποκτήσει μύκητες, και επειδή δεν το πρόσεξε από την αρχή, αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση.

Εδώ είναι η αρχική μορφή του ποδιού, πριν τον καθαρισμό.

 

 

και εδώ είναι η μορφή του ποδιού, μετά τον καθαρισμό.

Περισσότερα...

ΜΥΚΗΤΕΣ

 

Η ηλικιωμένη αυτή κυρία πάσχει από παραμορφωτικούς μύκητες. Σας παραθέτω την αρχική τους εικόνα, και την εικόνα μετά τον καθαρισμό που έκανα εγώ. Στην συνέχεια η ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει  θεραπεία τοπικά, και μετά από μία επίσκεψη στο δερματολόγο, ίσως δοθεί και θεραπεία από το στόμα.

Περισσότερα...

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ), είναι μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σχετική ή απόλυτη ανεπάρκεια ινσουλίνης, κατάσταση που επηρεάζει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών, των υδατανθράκων, του ύδατος και των ηλεκτρολυτών.

Αποτέλεσμα αυτής είναι προοδευτικές και συχνά μη αναστρέψιμες λειτουργικές και δομικές αλλαγές σε όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Ο συνδυασμός αγγειοπάθειας, περιφερικής και αυτόνομης νευροπάθειας καθώς και του αυξημένου κινδύνου λοιμώξεων, καθιστά το άτομο με ΣΔ επιρρεπή εις την εκδήλωση παθολογικών καταστάσεων στον άκρο πόδα. Ίσως, πουθενά αλλού στο ανθρώπινο σώμα δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε τόσο καθαρά και σε τέτοια έκταση, τις καταστροφικές συνέπειες των επιπλοκών που επιφέρει ο ΣΔ, όπως τις παρατηρούμε στα πόδια των ατόμων με ΣΔ.

Το Διαβητικό πόδι ως κλινική οντότητα:
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 130 εκατομμύρια ενήλικες πάσχοντες από ΔΣ παγκοσμίως. Στον παραπάνω αριθμό, υπολογίζεται ότι το 15% (περίπου 20 εκατομμύρια), θα αναπτύξει έλκος στον άκρο πόδα, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής τους. Το 70% των μη τραυματικής αιτιολογίας ακρωτηριασμών, αφορά άτομα με ΣΔ, στους οποίους η συχνότητα ακρωτηριασμού είναι 15 φορές μεγαλύτερη απ'οτι στο γενικό πληθυσμό. Από τους ασθενείς με ΣΔ όπου έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, το 50% θα χρειαστεί ακρωτηριασμό στο άλλο πόδι μέσα σε χρονικό διάστημα των 5 ετών από την αρχική επέμβαση και από αυτούς που θα υποβληθούν και σε δεύτερο ακρωτηριασμό, το 55% θα αποβιώσει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Στοιχεία από τον Εθνικό Φορέα Υγείας των Η.Π.Α (1990), αναφέρουν ότι κατά το έτος 1987 πραγματοποιήθηκαν 56.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε άτομα με ΣΔ, δηλ., 8.2 ακρωτηριασμοί ανά 1000 άτομα με ΣΔ. Συμπληρωματικά, ένα εκατομμύριο διαβητικά έλκη, εισήχθηκαν στα νοσοκομεία της Αμερικής κατά το έτος 1995.

Περισσότερα...

ΨΩΡΙΑΣΗ

Είναι μια συχνή χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού. Οι άνδρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου, ενώ οι ηλικίες έναρξης είναι μεταξύ 20 έως 35 ετών. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, αλλά γενικά η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Υπάρχουν πολλές μορφές ψωρίασης. Η πιο συνηθισμένη είναι η κατά πλάκας ψωρίαση (κοινή ψωρίαση), η οποία εμφανίζεται στο 80% περίπου όλων των ασθενών με ψωρίαση. Άλλες μορφές ψωρίασης είναι: η σταγονοειδής, η ερυθροδερμική, η φλυκταινώδης.

 

Τι προκαλεί την Ψωρίαση?

Διάφορες μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες εμπλέκονται στην έναρξη και την εξέλιξη της ψωρίασης. Η εμφάνιση της ψωρίασης μεταξύ οικογενειών που έχουν μια επιβεβαιωμένη διάγνωση ψωρίασης υπολογίζεται στο 35%. Οι ασθενείς κληρονομούν μόνο μια προδιάθεση προς τη νόσο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να την πυροδοτήσει κάποιος περιβαλλοντικός παράγοντας.

Περισσότερα...

ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ - ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ

Ορισμός - αιτιολογία
Οι δερματομυκητιάσεις είναι λοιμώξεις του δέρματος από ξεχωριστή ομάδα μυκήτων οι οποίοι ονομάζονται δερματόφυτα. Οι μύκητες αυτοί έχουν την ικανότητα να προσβάλλουν την κερατίνη της επιδερμίδας, των νυχιών και των τριχών.

Επιδημιολογία
Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί & 40 είδη δερματόφυτων και περίπου 10 από αυτά είναι συχνά στον άνθρωπο. Συνήθως μεταδίδονται από ανθρώπινη πηγή, λιγότερο συχνά από ζώο και πολυ σπάνια από το έδαφος. Μερικά είδη συναντιούνται παγκοσμίως ενώ κάποια περιορίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Οι δερματομυκητιάσεις των ποδιών παρατηρούνται συνήθως μεταδίδονται σε νεαρής ηλικίας άτομα και είναι συχνότερες στους άνδρες. Παράγοντες που ευνοούν την λοίμωξη είναι η ζέστη &η υγρασία, τα κλειστά υποδήματα και η υπερβολική εφίδρωση. Η μετάδοση γίνεται συνήθως όταν κάποιος περπατά χωρίς υποδήματα σε επιφάνεια μολυσμένη από λέπια που έχουν αποπέσει από την επιδερμίδα ασθενούς. Έχει βρεθεί ότι τα σπόρια των δερματόφυτων μπορούν να επιβιώσουν σε ανθρώπινα λέπια μέχρι και για & 12 μήνες.

Κλινική εικόνα - συμπτωματολογία
Η πιο συχνή μορφή δερματομυκητίασης των ποδιών είναι αυτή που εντοπίζεται στις μεσοδακτύλιες πτυχές, συνήθως μεταξύ του 4ου και 5ου δακτύλου (athlete's foot). Η περιοχή εμφανίζεται λευκή λόγω διαβροχής με επιφανειακές ερυθρές διαβρώσεις. Σε παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθεί στο γύρω δέρμα & ιδιαίτερα στην πλάγια και καμπτική επιφάνεια των δακτύλων.
Λιγότερο συχνά η δερματομυκητίαση μπορεί να εμφανιστεί ως εκτεταμένη ερυθρότητα, απολέπιση & σκλήρυνση του πέλματος και των πλάγιων του ποδιού (moccasin type).
Σχετικά  σπάνιος είναι ο φλεγμονώδης τύπος δερματομυκητίασης των ποδιών ο οποίος παρουσιάζεται με φυσαλίδες και διαβρώσεις.

Περισσότερα...

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΥΧΙΩΝ... ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ...

OΝΥΧΕΣ ΔΙΚΗΣ (ΛΑΒΙΔΑ) ΠΕΡΙΕΛΙΞΗ (INVOLUTED)

Είναι μια παραμόρφωση που χαρακτηρίζεται από κύρτωση του ενός ή και των δύο πλαγίων χειλών του νυχιού προς την κοίτη. Η αυξανόμενη εγκάρσια κύρτωση μπορεί να είναι μέτρια και όχι υποχρεωτικά επώδυνη, μπορεί όμως να είναι εξεσημασμένη και τα δύο πλάγια του νυχιού να συναντώνται στην κοίτη, την οποία πιέζουν πολύ (να στραγγαλίζουν).
Η αύλακα του νυχιού δέχεται αυξημένη πίεση και υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής λόγο τραυματισμού από το ανώμαλο νύχι. Συνήθως προσβάλλεται ο μεγάλος δάκτυλος, αλλά όχι μόνο αυτός.

Αιτιολογία:
1.Επίκτητη παραμόρφωση: Στενά παπούτσια.
2.Συγγενής παραμόρφωση:  Η βλάβη υπάρχει κατά την γέννηση.
3.Κληρονομικότητα: Σε περιπτώσεις που έχουν προσβληθεί όλα τα νύχια, ίσως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Θεραπεία:
Το κύριο πρόβλημα του πάσχοντος στις ήπιες περιπτώσεις είναι η περιποίηση του νυχιού (κόψιμο). Αν τα πτυχωμένα χείλη του νυχιού έχουν παχύνει, πρέπει να λεπτύνονται. Να δίνονται οδηγίες σχετικά με το είδος του υποδήματος που πρέπει να χρησιμοποιείται.
Σοβαρές περιπτώσεις θεραπεύονται με την εφαρμογή ειδικού νάρθηκα (nail Brace) όνυχος. Αυτό εφαρμόζει ελαφρά τάση στα εστραμένα χείλη του νυχιού, προς τα επάνω και έξω και σταδιακά το διορθώνει.

Περισσότερα...

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ.

ΠΟΙΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Το πόδι είναι κατασκευασμένο από 26 οστά, 33 αρθρώσεις, 107 συνδέσμους και 19 μυς. 3 στους 4 ανθρώπους, στη διάρκεια της ζωής τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα πόδια τους.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού είναι γεννημένο με προβλήματα στα πόδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αιτία είναι η παραμέληση, η έλλειψη συνειδητοποίησης του προβλήματος και της λανθασμένης επιλογής παπουτσιών. Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για τα πόδια μας. Συμβάλλει επίσης στη γενική υγεία μας, από τη βελτίωση της κυκλοφορίας, μέχρι τη συμβολή στον έλεγχο βάρους. Τα πόδια μας αντανακλούν τη γενική υγεία μας. Κατά μέσο όρο κάνουμε 8.000 με 10.000 βήματα την ημέρα, δηλ. 4 φορές το γύρο της γης, στη διάρκεια της Ζωής μας. Περίπου 60-70% των ανθρώπων με διαβήτη αντιμετωπίζει προβλήματα με τα πόδια τους.
Υπάρχουν 250.000 αδένες που παράγουν ιδρώτα σε ένα ζευγάρι πόδια. Τα δύο πόδια μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Περίπου 5% από εμάς έχουν προβλήτα με τα νύχια τους. Οι γυναίκες, πάσχουν περίπου 4 φορές περισσότερο από τους άντρες. Το ψηλό τακούνι είναι μία από τις αιτίες.
 Πολλά προβλήματα με τα πόδια, γόνατα και ισχία οφείλονται σε κατασκευαστικές δυσαναλογίες και σε λανθασμένη στήριξη του σώματος. Τα ορθωτικά βοηθήματα μπορούν να προσφέρουν μια συντηρητική, διορθωτική - θεραπευτική και ανακουφιστική αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Μπορούν να αποτρέψουν τον τραυματισμό, την καταπόνηση ή την παραμόρφωση και να σταματήσουν την εξέλιξη ορισμένων δυσάρεστων διεργασιών. Επίσης, θα μας δώσουν την αίσθηση της ευχάριστης βάδισης.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πολλά προβλήματα στην υγεία μας

Περισσότερα...